Manuele lymfdrainage

Wat is manuele lymfdrainage
Indien de lymfe circulatie gestoord is, bijvoorbeeld ten gevolge van een trauma (fractuur) of een operatie (borstoperatie met okseltoilet), kan dit leiden tot oedeemvorming in uw been of arm. Lymfedrainage is dan de geëigende manier om deze circulatie weer op gang te brengen en/of te verbeteren. Bij Lymfedrainage maken we gebruik van (massage)handgrepen met een zeer lichte intensiteit. Hiermee worden in eerste instantie de lymfe vaten vrijgemaakt van gestagneerd vocht. Vervolgens worden ze gevuld met vocht dat zich buiten de vaten - tussen de weefsels- bevindt. Deze therapie ondersteunen we in vele gevallen door zwachteltechnieken om het resultaat te verbeteren en te behouden.

Welke klachten kunnen met manuele lymfdrainage worden behandeld
Door een interne aandoening, een operatie, bestraling of een ongeval kan er vochtophoping in een arm of een been zijn ontstaan. Vaak kunnen deze klachten naast het gebruik van medicatie verminderd of verholpen worden door manuele lymfdrainage.

De behandeling
Manuele lymfdrainage maakt gebruik van massagetechnieken met zeer lichte druk. De vochtafvoer wordt hierdoor positief beïnvloed en een arm of een been wordt zodoende weer “dun” gemaakt. Verder kan een arm of een been ter ondersteuning gezwachteld worden.
Van groot belang is het dat de patiënt zelf ook oefeningen doet. Het aanleren van de oefeningen zullen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Vergoeding
De behandeling wordt door alle ziektekostenverzekeraars als fysiotherapeutische behandeling vergoed.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u telefonisch contact met mij opnemen.